Zupa kukurydziana z chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1563
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1,5 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 wędzone chili
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kolby kukurydzy oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, a z kolb kukurydzy zeskrobać nożem nasiona do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Wędzoną paprykę chili sparzyć wrzącą wodą i posiekać drobno. Następnie dodać ją do zeszklonej cebuli i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać nasiona z kukurydzy, po czym całość zalać mlekiem i wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości kukurydzy. Po ugotowaniu składniki zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz tartą gałką muszkatołową.
Komentarze (0)