Zupa kukurydziana z chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1563
Zupa kukurydziana z chili
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 wędzone chili
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kolby kukurydzy oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno, a z kolb kukurydzy zeskrobać nożem nasiona do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Wędzoną paprykę chili sparzyć wrzącą wodą i posiekać drobno. Następnie dodać ją do zeszklonej cebuli i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać nasiona z kukurydzy, po czym całość zalać mlekiem i wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości kukurydzy. Po ugotowaniu składniki zmiksować mikserem, ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz tartą gałką muszkatołową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów