Zupa kukurydziana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 959
Zupa kukurydziana
fot. vanillaechoes / elements.envato.com

Składniki:

  • 650 g kukurydzy z puszki
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 g kiełków czerwonej rzodkiewki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 bagietka

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki rzodkiewki umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno.

Rozgrzać oliwę w rondlu i dodać do niej pokrojone ziemniaki, marchew i cebulę. Następnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek i całość zalać bulionem warzywnym. Po zalaniu całość doprowadzić do wrzenia, po czym dodać 400 g osączonej z zalewy kukurydzy (pozostałą pozostawić do dekoracji). Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sokiem z limonki i suszonym tymiankiem. Gotować na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, zblendować i przelać do miski.

Na wierzch wysypać pozostawioną cześć kukurydzy i kiełki czerwonej rzodkiewki. Podawać z bagietką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów