
Zupa kukurydziana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1247

Składniki:
- 650 g kukurydzy z puszki
- 600 ml bulionu drobiowego
- 2 małe ziemniaki
- 2 g kiełków czerwonej rzodkiewki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 bagietka
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki rzodkiewki umyć i osączyć z wody. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno.
Rozgrzać oliwę w rondlu i dodać do niej pokrojone ziemniaki, marchew i cebulę. Następnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek i całość zalać bulionem warzywnym. Po zalaniu całość doprowadzić do wrzenia, po czym dodać 400 g osączonej z zalewy kukurydzy (pozostałą pozostawić do dekoracji). Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sokiem z limonki i suszonym tymiankiem. Gotować na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, zblendować i przelać do miski.
Na wierzch wysypać pozostawioną cześć kukurydzy i kiełki czerwonej rzodkiewki. Podawać z bagietką.
Rozgrzać oliwę w rondlu i dodać do niej pokrojone ziemniaki, marchew i cebulę. Następnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek i całość zalać bulionem warzywnym. Po zalaniu całość doprowadzić do wrzenia, po czym dodać 400 g osączonej z zalewy kukurydzy (pozostałą pozostawić do dekoracji). Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sokiem z limonki i suszonym tymiankiem. Gotować na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, zblendować i przelać do miski.
Na wierzch wysypać pozostawioną cześć kukurydzy i kiełki czerwonej rzodkiewki. Podawać z bagietką.
Komentarze (0)