Zupa mix z brokuła

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1340
Zupa mix z brokuła
fot. NatashaBreen (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Brokuły podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Po ugotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie wlać do tego śmietanę, wymieszać i przelać na talerz.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać bułkę tartą, wymieszać i smażyć do chwili, aż oba składniki się zarumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami szynki parmeńskiej i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów