Zupa mix z brokuła
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1340
Składniki:
- 2 brokuły
- 2 ziemniaki
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 l bulionu warzywnego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Brokuły podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Po ugotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie wlać do tego śmietanę, wymieszać i przelać na talerz.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać bułkę tartą, wymieszać i smażyć do chwili, aż oba składniki się zarumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami szynki parmeńskiej i natką zielonej pietruszki.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać bułkę tartą, wymieszać i smażyć do chwili, aż oba składniki się zarumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami szynki parmeńskiej i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)