Zupa kukurydziana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 831
Zupa kukurydziana
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g mini kukurydzy w puszce
  • 8 orzechów nerkowca
  • 2 marchewki
  • 2 goździki
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Groszek zielony rozmrozić. Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Rozgrzać olej na patelni, wsypać do niego kminek i smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund. Potem dodać do tego pastę imbirowo-czosnkową, wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund. Po tym czasie dodać obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno szalotkę i smażyć do jej zeszklenia. Następnie dodać pokrojone drobno pomidory, całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, po czym dodać orzechy nerkowca, wsypać przyprawę garam masala, mieloną paprykę chili, ponownie wymieszać i dusić przez 30 sekund. Po tym czasie dodać mini kukurydzę wraz zalewą i obraną ze skóry marchew. Całość zalać 3 szklankami wody, zasypać kozieradką i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać rozmrożony wcześniej zielony groszek i gotować jeszcze przez minutę, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów