Zupa kukurydziana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 831
Składniki:
- 500 g mini kukurydzy w puszce
- 8 orzechów nerkowca
- 2 marchewki
- 2 goździki
- 2 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej
- 1 łyżeczka kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta mielonej kozieradki
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Groszek zielony rozmrozić. Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Rozgrzać olej na patelni, wsypać do niego kminek i smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund. Potem dodać do tego pastę imbirowo-czosnkową, wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund. Po tym czasie dodać obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno szalotkę i smażyć do jej zeszklenia. Następnie dodać pokrojone drobno pomidory, całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, po czym dodać orzechy nerkowca, wsypać przyprawę garam masala, mieloną paprykę chili, ponownie wymieszać i dusić przez 30 sekund. Po tym czasie dodać mini kukurydzę wraz zalewą i obraną ze skóry marchew. Całość zalać 3 szklankami wody, zasypać kozieradką i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać rozmrożony wcześniej zielony groszek i gotować jeszcze przez minutę, po czym wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)