Dolmy w liściach botwiny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1276
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 120 g ryżu kleistego
- 22 duże liście z botwiny
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej z czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 garstka świeżej mięty
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Liście botwiny sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Miętę umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę oraz miętę, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, mieloną czerwoną papryką i dokładnie wymieszać. Powstały farsz zawinąć w sparzone wcześniej liście botwiny. Całość przełożyć do rondla, zalać wodą do połowy zawiniętych składników, przykryć i gotować przez 35 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)