Dolmy w liściach botwiny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1032
Dolmy w liściach botwiny
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 120 g ryżu kleistego
  • 22 duże liście z botwiny
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej z czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 garstka świeżej mięty
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Liście botwiny sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Miętę umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę oraz miętę, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, mieloną czerwoną papryką i dokładnie wymieszać. Powstały farsz zawinąć w sparzone wcześniej liście botwiny. Całość przełożyć do rondla, zalać wodą do połowy zawiniętych składników, przykryć i gotować przez 35 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów