Zupa kukurydziana z bazylią i ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2518
Składniki:
- 250 g ziaren kukurydzy
- 4 ziemniaki małe
- 4 szklanki wody
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki mleka sojowego
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- 1 marchewka
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Kukurydzę moczyć przez 3 godziny w 4 szklankach wody. Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie namoczoną kukurydzę postawić na na małym ogniu i gotować w wodzie, w której się moczyła. Do kukurydzy dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchew, cebulę, bazylię (2 liście pozostawić do dekoracji ) oraz obrany ze skóry czosnek. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, garnek z zupą na krótko ściągnąć z ognia, wybrać z zupy czosnek, a resztę zmiksować mikserem na jednolitą masę. Potem dodać do tego mąkę zmieszaną z mlekiem sojowym, ponownie zmiksować, postawić na ogniu i zagotować. Po zagotowaniu przelać na talerz, dodać wybrany wcześniej czosnek, udekorować listkami bazylii i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)