Zupa kukurydziana z bazylią i ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2518
Zupa kukurydziana z bazylią i ziemniakami
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g ziaren kukurydzy
  • 4 ziemniaki małe
  • 4 szklanki wody
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Kukurydzę moczyć przez 3 godziny w 4 szklankach wody. Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie namoczoną kukurydzę postawić na na małym ogniu i gotować w wodzie, w której się moczyła. Do kukurydzy dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchew, cebulę, bazylię (2 liście pozostawić do dekoracji ) oraz obrany ze skóry czosnek. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, garnek z zupą na krótko ściągnąć z ognia, wybrać z zupy czosnek, a resztę zmiksować mikserem na jednolitą masę. Potem dodać do tego mąkę zmieszaną z mlekiem sojowym, ponownie zmiksować, postawić na ogniu i zagotować. Po zagotowaniu przelać na talerz, dodać wybrany wcześniej czosnek, udekorować listkami bazylii i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów