Sałatka nicejska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1894
Składniki:
- 30 g wędzonego tuńczyka
- 4 jajka
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki musztardy Dijon
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Marchew włożyć do rondla, po czym zalać ją 3 szklankami wody, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić na kawałki i dodać do sałaty. Następnie dodać do tego przekrojone na połówki pomidory oraz pokrojonego w plastry wędzonego tuńczyka. Jajka wrzucić do rondla z 1 l wody, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, po czym przekroić na połówki i dodać do pozostałych składników. Wszystko oprószyć szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem i polać musztardą.
Komentarze (0)