Kasza kukurydziana po bułgarsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7547
Kasza kukurydziana po bułgarsku
fot. dimsis / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 dag żółtego sera ostrego
  • 4 suszone grzyby
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • majeranek

Opis przygotowania:

Zagotować 3 szklanki wody lekko osolonej, na gotującą wodę wsypywać kaszę stale mieszając. Kaszę gotować około 15 minut. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przełożyć ja do naczynia żaroodpornego lub do zapiekania. Ugotować grzyby w małej ilości wody, po ugotowaniu wyciągnąć, posiekać drobno, wodę po gotowanych grzybach pozostawić do sporządzenia wywaru. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać starte na tarce warzywa, wodę z grzybów i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, bazylią i majerankiem. Całość wymieszać i trzymać na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Gotowym sosem zalać kaszę, posypać wierzch startym żółtym serem. Przez kwadrans zapiekać w piekarniku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów