Kasza kukurydziana po bułgarsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7792
Składniki:
- 2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 5 łyżek oleju
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- pół selera
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 dag żółtego sera ostrego
- 4 suszone grzyby
- sól
- pieprz
- bazylia
- majeranek
Opis przygotowania:
Zagotować 3 szklanki wody lekko osolonej, na gotującą wodę wsypywać kaszę stale mieszając. Kaszę gotować około 15 minut. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Następnie przełożyć ja do naczynia żaroodpornego lub do zapiekania. Ugotować grzyby w małej ilości wody, po ugotowaniu wyciągnąć, posiekać drobno, wodę po gotowanych grzybach pozostawić do sporządzenia wywaru. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać starte na tarce warzywa, wodę z grzybów i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, bazylią i majerankiem. Całość wymieszać i trzymać na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Gotowym sosem zalać kaszę, posypać wierzch startym żółtym serem. Przez kwadrans zapiekać w piekarniku.
Komentarze (0)