Knedle morelowe z serem i miodem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1100
Składniki:
- 400 g twarogu chudego
- 350 g moreli
- 150 g mąki pszennej
- 100 g kaszy manny
- 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyża oleju
- sól
- mięta do dekoracji
- anyż gwiazdkowy do dekoracji
Opis przygotowania:
Morele umyć, odsączyć z wody, pozbawić pestek, a miąższ pokroić na ćwiartki. Do miski włożyć ser twarogowy, wsypać do niego cukier, wbić jajka i zmiksować mikserem. Następnie wsypać do tego kaszę mannę, mąkę i ponownie dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podsypać ją mąką i uformować z niej ręcznie małe krążki o grubości 4 mm. Na krążki nałożyć pokrojone wcześniej morele. Całość zlepić ręcznie i uformować z nich kulki. Wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z olejem i gotować przez 3,5 minuty. Po ugotowaniu knedle wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na deskę. Wszystko polać płynnym miodem i udekorować miętą oraz anyżem.
Komentarze (0)