Knedle morelowe z serem i miodem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1100
Knedle morelowe z serem i miodem
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g twarogu chudego
  • 350 g moreli
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g kaszy manny
  • 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyża oleju
  • sól
  • mięta do dekoracji
  • anyż gwiazdkowy do dekoracji

Opis przygotowania:

Morele umyć, odsączyć z wody, pozbawić pestek, a miąższ pokroić na ćwiartki. Do miski włożyć ser twarogowy, wsypać do niego cukier, wbić jajka i zmiksować mikserem. Następnie wsypać do tego kaszę mannę, mąkę i ponownie dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podsypać ją mąką i uformować z niej ręcznie małe krążki o grubości 4 mm. Na krążki nałożyć pokrojone wcześniej morele. Całość zlepić ręcznie i uformować z nich kulki. Wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z olejem i gotować przez 3,5 minuty. Po ugotowaniu knedle wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na deskę. Wszystko polać płynnym miodem i udekorować miętą oraz anyżem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów