Bułki z serem i rozmarynem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2147
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g białego sera twarogowego (chudego)
- 200 ml letniej wody
- 15 g drożdży
- 6 gałązek świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozmaryn umyć, osączyć z wody i podzielić na kawałki. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z 1 łyżeczką soli. Do wymieszanej mąki dodać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczkę i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do niego ser twarogowy, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników z serem dodać gałązki świeżego rozmarynu i uformować z tego małe kulki. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, po czym każdy z kawałków nałożyć na kulkę z serem. Z całości ponownie uformować kulki i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)