Birnbrot
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2209
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 żółtko jajka do wysmarowania ciasta
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki mleka letniego
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 250 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych fig bez pestek
- 100 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 ml Calvados (brandy)
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do niej roztarte drożdże, dodać masło i zagnieść ciasto. Następnie nakryć je serwetką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 5 mm.
Przygotować wypełnienie: gruszki suszone, rodzynki oraz figi sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski, zasypać je cukrem, wlać brandy i moczyć przez 5 minut. Następnie dodać do tego mielone orzechy laskowe, kandyzowana skórkę pomarańczową oraz cytrynową, wsypać cynamon, dokładnie wymieszać, po czym nałożyć na rozwałkowane ciasto.
Całość zawinąć w jeden rulon, dokładnie zlepić końce ciasta i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Zawinięte ciasto wysmarować żółtkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować wypełnienie: gruszki suszone, rodzynki oraz figi sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski, zasypać je cukrem, wlać brandy i moczyć przez 5 minut. Następnie dodać do tego mielone orzechy laskowe, kandyzowana skórkę pomarańczową oraz cytrynową, wsypać cynamon, dokładnie wymieszać, po czym nałożyć na rozwałkowane ciasto.
Całość zawinąć w jeden rulon, dokładnie zlepić końce ciasta i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Zawinięte ciasto wysmarować żółtkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)