Biszkopt przekładany bitą śmietaną, Nutellą i ananasem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7334
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g Nutelli
- 3 łyżki letniego mleka
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 wisienek deserowych
- 1 ananas
- Na ciasto biszkoptowe:
- 10 g maki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
Ananasa umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i wydobyć miąższ. Połowę miąższu pokroić w drobną kostkę i osączyć z nadmiaru soku, a druga połowę pozostawić do dekoracji ciasta. Przygotować ciasto biszkoptowe: białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Do masy stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając. Białka ubić trzepaczką na sztywną pianę i dodawać po 1 łyżce do ucieranych składników. Po skończeniu dodawania ubitej piany, należy dodać pokrojonego drobno ananasa i dokładnie wymieszać. Całość przelać do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec na złoty kolor. Upieczony wyciągnąć, przestudzić, wyciągnąć z formy, po czym przekroić ostrym nożem na trzy części. Każdą z części posmarować Nutellą. Żelatynę namoczyć w letnim mleku, aż napęcznieje. Śmietanę kremówkę ubić z 1 łyżką cukru pudru na puszysta pianę, potem dodać do tego namoczoną żelatynę i nadal ubijać przez 2 minuty. Ubitą pianę przełożyć na wysmarowane Nutellą części ciasta, odczekać kilka minut, aby śmietana z żelatyną zaczęła tężeć i złączyć części w całość. Na koniec całość udekorować kawałkami ananasa oraz wiśniami deserowymi i wyłożyć na talerzyki deserowe.
Komentarze (0)