Ciasteczka orzechowo-czereśniowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1830
Składniki:
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 30 g czereśni
- Na ciastka:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka tłuczonych pistacji
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Czereśnie umyć, osączyć z wody i wydrylować pestki. Następnie wydrylowane czereśnie zmieszać z serkiem homogenizowanym i odstawić na 20 minut do lodówki.
Przygotować ciasto: masło zmiksować mikserem z cukrem na puszysty krem, po czym wsypać do tego mąkę, sól, tłuczone pistacje, a następnie wyrobić z tego ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie małe kulki. Blachę do pieczenia przełożyć papierem do pieczenia, na który wyłożyć uformowane kulki. Ułożone spłaszczyć łopatką na płasko. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć serkiem z wymieszanymi czereśniami.
Przygotować ciasto: masło zmiksować mikserem z cukrem na puszysty krem, po czym wsypać do tego mąkę, sól, tłuczone pistacje, a następnie wyrobić z tego ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować ręcznie małe kulki. Blachę do pieczenia przełożyć papierem do pieczenia, na który wyłożyć uformowane kulki. Ułożone spłaszczyć łopatką na płasko. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przełożyć serkiem z wymieszanymi czereśniami.
Komentarze (0)