Wagashi - japońskie słodycze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 388
Wagashi - japońskie słodycze
fot. kenishirotie (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g białej słodkiej fasoli
  • 100 g cukru
  • 2 krople czerwonego barwnika spożywczego
  • 2 krople żółtego barwnika spożywczego
  • 2 krople zielonego barwnika spożywczego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Fasolę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i gotować na średnim ogniu do jej miękkości. Po ugotowaniu fasolę odcedzić. Następnie ponownie przesypać ją do rondla, zalać zimną wodą tak, aby nie wystawała, wsypać do tego cukier i szybko zagotować. Następnie odcedzić i zmiksować ją mikserem na jednolitą masę. Podzielić ją na 3 równe kawałki i do każdego z nich wlać osobno po 2 krople barwnika spożywczego. Każdy kawałek masy fasolowej wyrobić ręcznie, aby barwnik się dobrze wymieszał, a następnie wszystko połączyć razem ze sobą i uformować z tego ręcznie małe kulki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów