Fritule

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2459
Fritule
fot. Manjada_org / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki czystej wódki
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 2 jajka
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki siekanych drobno orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wbić jajka, wlać wódkę, wsypać tłuczone orzechy włoskie, sparzone rodzynki i tartą skórkę cytrynową. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, nakryć serwetką i pozostawić przez 30 minut. Po tym czasie wyrobione składniki nabierać łyżką do lodów i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu, przełożyć do miski i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)