Fritule
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2459
Składniki:
- 20 g drożdży
- 2 łyżki czystej wódki
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- 2 jajka
- 1 kg mąki tortowej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki siekanych drobno orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wbić jajka, wlać wódkę, wsypać tłuczone orzechy włoskie, sparzone rodzynki i tartą skórkę cytrynową. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, nakryć serwetką i pozostawić przez 30 minut. Po tym czasie wyrobione składniki nabierać łyżką do lodów i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu, przełożyć do miski i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)