Pasta z bobu, fasoli i boczku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2381
Składniki:
- 400 g świeżego bobu
- 40 g białej fasoli w zalewie
- 30 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Boczek pokroić w drobną kostkę. Następnie bób przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, obrać z łupin i dodać do fasoli w mikserze. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać pokrojony wcześniej boczek wędzony, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)