Pasta z bobu, fasoli i boczku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2381
Pasta z bobu, fasoli i boczku
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g świeżego bobu
  • 40 g białej fasoli w zalewie
  • 30 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Fasolę białą osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Boczek pokroić w drobną kostkę. Następnie bób przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, obrać z łupin i dodać do fasoli w mikserze. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Składniki w mikserze zalać oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników dodać pokrojony wcześniej boczek wędzony, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów