Majjiga Pulusu (warzywa gotowane w maślance)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1879
Składniki:
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 szklanki maślanki
- 2 słodkie ziemniaki
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 2 liście curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 młoda cukinia
- 1 szklanka wody
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
- 0,5 łyżeczki nasion mielonej gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- natka kolendry
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili posiekać drobno. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Maślankę przelać do rondla, wymieszać z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli. Rozgrzać olej w rondlu, dodać nasiona kozieradki, kurkumę, liście curry, gorczycę oraz mielony kminek i smażyć przez 1 minutę. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonych składników. Smażyć przez kolejną minutę, po czym dodać do tego wszystkie pokrojone warzywa, bazylię, wlać maślankę z wiórkami kokosowymi oraz wodę i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do naczynia. Wszystko posypać zieloną natką kolendry.
Komentarze (0)