Majjiga Pulusu (warzywa gotowane w maślance)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1647
Majjiga Pulusu (warzywa gotowane w maślance)
fot. PrityaBooks / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 młoda cukinia
  • 1 szklanka wody
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki nasion kozieradki
  • 0,5 łyżeczki nasion mielonej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka kolendry
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili posiekać drobno. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Maślankę przelać do rondla, wymieszać z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli. Rozgrzać olej w rondlu, dodać nasiona kozieradki, kurkumę, liście curry, gorczycę oraz mielony kminek i smażyć przez 1 minutę. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonych składników. Smażyć przez kolejną minutę, po czym dodać do tego wszystkie pokrojone warzywa, bazylię, wlać maślankę z wiórkami kokosowymi oraz wodę i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do naczynia. Wszystko posypać zieloną natką kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów