Kürtőskalács (kołacz węgierski)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 13156
Składniki:
- 600 ml letniego mleka 2%
- 100 g roztopionego masła
- 50 g drożdży babuni
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki oleju
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże zalać letnim mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru, dokładnie rozetrzeć i odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z połowa szklanki cukru pudru i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać żółtka jaj, tartą skórkę cytrynową i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć w podłużne paski o szerokości 3 cm. Pocięte paski nałożyć na metalowe rurki wysmarowane olejem. Roztopione masło wymieszać z mielonym cynamonem, drugą połową cukru pudru i wysmarować tym całość. Rurki z nałożonym ciastem przełożyć na ruszt rozpalonego, obrotowego grilla i piec do chwili zarumienienia się.
Komentarze (0)