Kürtőskalács (kołacz węgierski)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7364
Kürtőskalács (kołacz węgierski)
fot. Vszhuba / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 ml letniego mleka 2%
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g drożdży babuni
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże zalać letnim mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru, dokładnie rozetrzeć i odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z połowa szklanki cukru pudru i szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jajko, dodać żółtka jaj, tartą skórkę cytrynową i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć w podłużne paski o szerokości 3 cm. Pocięte paski nałożyć na metalowe rurki wysmarowane olejem. Roztopione masło wymieszać z mielonym cynamonem, drugą połową cukru pudru i wysmarować tym całość. Rurki z nałożonym ciastem przełożyć na ruszt rozpalonego, obrotowego grilla i piec do chwili zarumienienia się.

0 komenatrzy