Kulki krewetkowo-migdałowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 553
Kulki krewetkowo-migdałowe
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g oczyszczonych krewetek
  • 200 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Oczyszczone krewetki przełożyć do miksera. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do krewetek w mikserze. Wsypać do tego skrobię kukurydzianą, cukier, wlać wino ryżowe, sos ostrygowy, olej sezamowy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem białym i zmiksować na jednolitą masę. Całość oblepić płatkami migdałowymi i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor, po czym gotowe wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów