Kulki krewetkowo-migdałowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 553
Składniki:
- 350 g oczyszczonych krewetek
- 200 g płatków migdałowych
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 cebula
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka wina ryżowego
- 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Oczyszczone krewetki przełożyć do miksera. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do krewetek w mikserze. Wsypać do tego skrobię kukurydzianą, cukier, wlać wino ryżowe, sos ostrygowy, olej sezamowy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem białym i zmiksować na jednolitą masę. Całość oblepić płatkami migdałowymi i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor, po czym gotowe wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)