Chleb borówkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2825
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki do podsypania formy
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki borówek amerykańskich
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Borówki amerykańskie umyć i osączyć z wody. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać olej słonecznikowy, mleko, wbić jajka i z całości wyrobić ciasto. Po wyrobieniu wsypać borówki, po czym składniki dobrze rozmieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 275°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)