Pieczona Alaska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4563
Składniki:
- 220 g gotowego spodu do ciast (biszkopt)
- 4 brzoskwinie w zalewie
- 4 białka
- 2 lody śmietankowe w kubkach po 120 ml
- 2 łyżki malin
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Białka ubić mikserem z sokiem cytrynowym. W czasie ubijania cukier przesypać do rondla, zalać wodą i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką do czasu, aż powstanie gęsty syrop. Gorący syrop wlewać stopniowo do ubijanych białek. Całość ubić na sztywną pianę i przełożyć ją do szprycy.
Następnie w spodzie biszkoptowym wyciąć dwa duże kółka (odpowiadające średnicy kubka lodów) i dwa mniejsze. Na większe kółka wyłożyć lody i nakryć je mniejszymi. Wycisnąć na to szprycą ubitą pianę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 470 stopni i trzymać jedynie do czasu, aż wierzch piany się zrumieni. Wówczas wyciągnąć, całość udekorować krojonymi brzoskwiniami oraz malinami i natychmiast podawać do spożycia.
Następnie w spodzie biszkoptowym wyciąć dwa duże kółka (odpowiadające średnicy kubka lodów) i dwa mniejsze. Na większe kółka wyłożyć lody i nakryć je mniejszymi. Wycisnąć na to szprycą ubitą pianę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 470 stopni i trzymać jedynie do czasu, aż wierzch piany się zrumieni. Wówczas wyciągnąć, całość udekorować krojonymi brzoskwiniami oraz malinami i natychmiast podawać do spożycia.
Komentarze (1)
No błagam...470 stopni ? Kto ma taki piekarnik??? Chyba że to głupia pomyłka radziłabym to poprawić.