Zupa krewetkowa z ryżem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 872
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 300 g ryżu
- 8 krewetek
- 3 g liści zielonego curry
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, mleko kokosowe, wymieszać, po czym dodać do tego zielone liście curry, pokrojoną w cienkie plastry paprykę chili i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wrzucić do tego oczyszczone z części niejadalnych krewetki i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć zupę z ognia, przelać do miski i podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.
Komentarze (0)