Zupa krewetkowa z ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 754
Zupa krewetkowa z ryżem
fot. lblinova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 300 g ryżu
  • 8 krewetek
  • 3 g liści zielonego curry
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, mleko kokosowe, wymieszać, po czym dodać do tego zielone liście curry, pokrojoną w cienkie plastry paprykę chili i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wrzucić do tego oczyszczone z części niejadalnych krewetki i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć zupę z ognia, przelać do miski i podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów