Tofu ze szparagami w sosie holenderskiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3075
Tofu ze szparagami w sosie holenderskiem
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g tofu
  • 25 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki jarmużu do dekoracji
  • sól
  • Na sos:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Tofu pokroić na plastry, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Na smażone tofu wyłożyć wcześniej ugotowane szparagi.

Przygotować sos holenderski: masło roztopić w rondlu. Żółtka ubić trzepaczką z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Do utartych żółtek wlewać powoli roztopione masło, cały czas ucierając na jednolitą masę. Utarte składniki przelać na potrawę.

Wszystko udekorować gałązkami jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów