Tofu ze szparagami w sosie holenderskiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3323
Składniki:
- 40 g tofu
- 25 g zielonych szparagów
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki jarmużu do dekoracji
- sól
- Na sos:
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Tofu pokroić na plastry, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i wyłożyć na talerz. Na smażone tofu wyłożyć wcześniej ugotowane szparagi.
Przygotować sos holenderski: masło roztopić w rondlu. Żółtka ubić trzepaczką z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Do utartych żółtek wlewać powoli roztopione masło, cały czas ucierając na jednolitą masę. Utarte składniki przelać na potrawę.
Wszystko udekorować gałązkami jarmużu.
Przygotować sos holenderski: masło roztopić w rondlu. Żółtka ubić trzepaczką z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Do utartych żółtek wlewać powoli roztopione masło, cały czas ucierając na jednolitą masę. Utarte składniki przelać na potrawę.
Wszystko udekorować gałązkami jarmużu.
Komentarze (0)