Omlet z fasolką i szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2701
Składniki:
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 25 g szynki serrano w plastrach
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
- 1 wędzona papryczka chili
- pęczek szczypiorku sól
- pieprz
- sól
- Na omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Papryczkę wędzoną pozbawić nasion i posiekać na małe kawałeczki. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną drobno wędzoną papryczkę chili, plastry szynki i ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu.
Następnie przygotować omlet: jajka wbić do rondla, po czym wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i całość dokładnie roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na smażone składniki na patelni. Wszystko smażyć do czasu ścięcia się jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na potrawę.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Następnie przygotować omlet: jajka wbić do rondla, po czym wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i całość dokładnie roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na smażone składniki na patelni. Wszystko smażyć do czasu ścięcia się jaj. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na potrawę.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)