Gulasz warzywny z nadziewaną pietruszką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2147
Składniki:
- 4 dojrzale pomidory
- 3 łyżki oleju
- 2 duże pietruszki (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duży kalafior
- 1 brokuł
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- zielona natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osaczyć z wody. Kalafiora oraz brokuła podzielić na różyczki. Korzeń pietruszki pokroić na kawałki. Następnie pokrojone składniki przełożyć do osobnego garnka, po czym zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić. Brokuła oraz połowę z ugotowanego kalafiora wyłożyć na talerz. Drugą połowę ugotowanego kalafiora pokroić na drobne kawał i odstawić do dalszego smażenia. W ugotowanym korzeniu pietruszki wydrążyć środki i połączyć je z pokrojonym drobno kalafiorem. Wydrążony korzeń pietruszki również wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojonego kalafiora z korzeniem pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą oraz imbirem, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Uduszonymi składnikami najpierw nadziać wydrążone korzenie pietruszki, po czym dodać do składników na talerzu. Potrawę posypać pokrojoną drobno natką selera.
Komentarze (0)