Zupa krewetkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2869
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 1 kg mrożonych krewetek
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie marchew obrać ze skóry i razem z łodygami selera pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać do tego pokrojoną marchew, łodygi selera i wsypać do tego mieloną paprykę chili. Składniki wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wrzucić do tego przygotowane wcześniej krewetki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i od chwili zagotowania składników wszystko gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia.
Komentarze (0)