Zupa grzybowo-krewetkowa curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3212
Zupa grzybowo-krewetkowa curry
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 20 g grzybów shitake
  • 4 duże krewetki mrożone
  • 4 pomidorki cherry
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 suszona trawa cytrynowa
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Grzyby shitake umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone grzyby shitake oraz oczyszczone krewetki. Składniki oprószyć szczypta soli oraz pieprzu, dodać do tego pokrojoną na małe kawałki trawę cytrynową i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać curry, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i udekorować pomidorkami cherry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów