Zupa grzybowo-krewetkowa curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3212
Składniki:
- 600 ml mleka kokosowego
- 20 g grzybów shitake
- 4 duże krewetki mrożone
- 4 pomidorki cherry
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 suszona trawa cytrynowa
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Grzyby shitake umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone grzyby shitake oraz oczyszczone krewetki. Składniki oprószyć szczypta soli oraz pieprzu, dodać do tego pokrojoną na małe kawałki trawę cytrynową i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać curry, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i udekorować pomidorkami cherry.
Komentarze (0)