Zupa pieczarkowo-krewetkowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2472
Zupa pieczarkowo-krewetkowa
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 30 g pieczarek
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 2 dymki
  • 1,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Krewetki umyć, rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Pieczarki oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pokroić w cienkie plastry. Dymkę obrać ze skóry i włożyć do rondla. Dodać do tego oczyszczone krewetki, oprószyć mieloną, ostrą papryką, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym i zagotować. Do zagotowanych składników włożyć pokrojone pieczarki, wlać sos sojowy i gotować jeszcze przez 2 minuty, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać, dodać natkę pietruszki i ściągnąć z ognia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów