Krewetkowa przystawka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1829
Krewetkowa przystawka
fot. A.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
  • • 600 g obranych krewetek
  • • 1 cukinia
  • • 1 główka cykorii sałatkowej
  • • 1 ząbek czosnku
  • • 4 łyżki orzeszków pini
  • • 4 łyżki rodzynek
  • • Glassa Gastronomica Ponti na bazie octu balsamicznego z Modeny
  • • płatki chilli (opcjonalnie)
  • • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Sposób przygotowania:

Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i dodaj do niego krewetki. Dopraw je pieprzem i solą, a na koniec pokrop Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź jej zawartość. Oddziel 12 zewnętrznych, większych liści cykorii, a resztę posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dorzuć do niej pokrojoną w cienkie paski cukinię, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i krewetki. Całość pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na większych liściach cykorii i serwuj gościom.


Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów