Tofu smażone w sosie chimichurri
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2597
Składniki:
- 400 g tofu
- 1 łyżka oleju
- pęczek świeżego szpinaku
- Sos:
- 3 łyżki octu winnego sherry
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki przegotowanej, przestudzonej wody
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki soli
- pęczek świeżego oregano
- pęczek natki zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Tofu pokroić na porcje, przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron, aż się przyrumieni na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na szpinak na talerzu.
Przygotować sos: do miski wlać ocet sherry, wodę przegotowaną i oliwę z oliwek. Wsypać do tego szczyptę soli i mieloną paprykę chili. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do składników w misce. Całość dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Następnie posiekać drobno natkę zielonej pietruszki oraz oregano, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować sos: do miski wlać ocet sherry, wodę przegotowaną i oliwę z oliwek. Wsypać do tego szczyptę soli i mieloną paprykę chili. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do składników w misce. Całość dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Następnie posiekać drobno natkę zielonej pietruszki oraz oregano, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)