Tofu smażone w sosie chimichurri

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2286
Tofu smażone w sosie chimichurri
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g tofu
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek świeżego szpinaku
  • Sos:
  • 3 łyżki octu winnego sherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki przegotowanej, przestudzonej wody
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pęczek świeżego oregano
  • pęczek natki zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Tofu pokroić na porcje, przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron, aż się przyrumieni na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na szpinak na talerzu.

Przygotować sos: do miski wlać ocet sherry, wodę przegotowaną i oliwę z oliwek. Wsypać do tego szczyptę soli i mieloną paprykę chili. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i dodać do składników w misce. Całość dokładnie wymieszać, aby sól się rozpuściła. Następnie posiekać drobno natkę zielonej pietruszki oraz oregano, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów