Zupa-krem z ziemniaków sera i szparaków

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1946
Zupa-krem z ziemniaków sera i szparaków
fot. jeffreyw / CC-BY2 .0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg zielonych szparagów
  • 0,5 szklanki tartego sera cheddar
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 bagietka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić w rozgrzanym rondlu bez tłuszczu. Zrumieniony ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, zostawiając jedynie wytopiony z niego tłuszcz. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zrumienić na pozostawionym tłuszczu z boczku. Szparagi pokroić na kawałki, dodać do smażonych składników i razem smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego połowę usmażonego wcześniej boczku, a drugą połowę pozostawić do posypania zupy. Bulion zagotować z tartym parmezanem oraz serem cheddar w drugim rondlu, potem zagotowany przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i gotować do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Zupę posypać pozostawionym, smażonym boczkiem oraz natką zielonej pietruszki. Bagietkę pokroić na kromki, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów