Zupa-krem z ziemniaków sera i szparaków
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2193
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 4 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- 4 łyżki oleju
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg zielonych szparagów
- 0,5 szklanki tartego sera cheddar
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 1 cebula
- 1 bagietka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić w rozgrzanym rondlu bez tłuszczu. Zrumieniony ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, zostawiając jedynie wytopiony z niego tłuszcz. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zrumienić na pozostawionym tłuszczu z boczku. Szparagi pokroić na kawałki, dodać do smażonych składników i razem smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Dodać do tego połowę usmażonego wcześniej boczku, a drugą połowę pozostawić do posypania zupy. Bulion zagotować z tartym parmezanem oraz serem cheddar w drugim rondlu, potem zagotowany przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i gotować do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Zupę posypać pozostawionym, smażonym boczkiem oraz natką zielonej pietruszki. Bagietkę pokroić na kromki, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do potrawy.
Komentarze (0)