Zupa krem z ziemniaków i musztardy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1064
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 mały seler
- 1 liść pora z białej strony
- 1 cebula
- 1 mała marchew
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skóry. Ziemniaki, marchew oraz seler pokroić w kostkę i przełożyć razem do jednego rondla. Warzywa te zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować na średnim ogniu do miękkości. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym dodać do gotowanych warzyw. Następnie dodać do tego jeszcze liść pora. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu wszystko zmiksować blenderem, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć chochelką na talerz. Na gotową zupę wyłożyć musztardę i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)