Zupa krem z ziemniaków i musztardy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 881
Zupa krem z ziemniaków i musztardy
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 mały seler
  • 1 liść pora z białej strony
  • 1 cebula
  • 1 mała marchew
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skóry. Ziemniaki, marchew oraz seler pokroić w kostkę i przełożyć razem do jednego rondla. Warzywa te zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować na średnim ogniu do miękkości. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym dodać do gotowanych warzyw. Następnie dodać do tego jeszcze liść pora. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu wszystko zmiksować blenderem, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć chochelką na talerz. Na gotową zupę wyłożyć musztardę i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów