Gruszki duszone z cynamonem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3466
Gruszki duszone z cynamonem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 ml likieru porzeczkowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 6 cm skórki cytrynowej
  • 5 goździków
  • 2 laski cynamonu

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i ostrym nożem usunąć gniazda nasienne, zostawiając ogonki. Następnie w miejsca usuniętych gniazd nasiennych włożyć sparzoną wrzątkiem i pokrojoną na kawałki skórkę cytrynową, po 1 goździku i kawałku laski cynamonowej. Całość wstawić do dużego rondla, zalać czerwonym winem, likierem porzeczkowym, dodać cukier brązowy i wlać tyle wody, aby zakryła całe gruszki (ogonki pozostają niezalane). Wszystko doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów