Gruszki duszone z cynamonem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3466
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 100 ml likieru porzeczkowego
- 50 g brązowego cukru
- 6 cm skórki cytrynowej
- 5 goździków
- 2 laski cynamonu
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i ostrym nożem usunąć gniazda nasienne, zostawiając ogonki. Następnie w miejsca usuniętych gniazd nasiennych włożyć sparzoną wrzątkiem i pokrojoną na kawałki skórkę cytrynową, po 1 goździku i kawałku laski cynamonowej. Całość wstawić do dużego rondla, zalać czerwonym winem, likierem porzeczkowym, dodać cukier brązowy i wlać tyle wody, aby zakryła całe gruszki (ogonki pozostają niezalane). Wszystko doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
Komentarze (0)