Krem z kurek z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 542
Krem z kurek z grzankami
fot. BarbaraNeveu (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g świeżych kurek
  • 200 g grzanek czosnkowych
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pieprz kolorowy mielony
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz kurki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygę selera pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew, oczyszczone dobrze kurki i łodygę selera. Warzywa z grzybami wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Wlać do tego 1,5 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość gotować do miękkości warzyw. Wtedy odebrać z tego parę kurek do dekoracji zupy, a do reszty wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem kolorowym, zagotować, a potem zmiksować na jednolitą masę. Przelać ją do kubków, po czym udekorować pozostawionymi gotowanymi kurkami, kolorowym pieprzem oraz natką zielonej pietruszki. Wierzch posypać grzankami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów