Sos Romesco

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2169
Sos Romesco
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Następnie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, wsypać do niej bułkę tartą i mielone orzechy laskowe. Smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy dodać do nich przepuszczony przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Pomidory przełożyć do miksera, po czym dodać do tego wędzoną paprykę, wlać ocet balsamiczny i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki połączyć ze smażonymi na patelni. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotowy bardzo dobrze nadaje się do ryb, owoców morza i makaronów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów