Sos Romesco
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2455
Składniki:
- 200 g pomidorów z puszki bez skóry
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Następnie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, wsypać do niej bułkę tartą i mielone orzechy laskowe. Smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy dodać do nich przepuszczony przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Pomidory przełożyć do miksera, po czym dodać do tego wędzoną paprykę, wlać ocet balsamiczny i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki połączyć ze smażonymi na patelni. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotowy bardzo dobrze nadaje się do ryb, owoców morza i makaronów.
Komentarze (0)