Strudel szpinakowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3135
Strudel szpinakowy
fot. Lunatic Asylum Photostudio / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 15 g sera feta
  • 3 łyżki oleju
  • 2 dymki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Koperek zielony posiekać drobno. Szpinak rozmrozić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Ciasto francuskie rozmrozić i rozłożyć na stole. Następnie wysmarować je masłem i posypać bułką tartą. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać rozmrożony szpinak, pokrojony koperek i oprószyć pieprzem i solą. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do tego pokruszony na drobne kawałki ser feta i smażyć przez 1 minutę. Jajka roztrzepać widelcem w kubku i dodać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, smażyć przez 1 minutę. Usmażone składniki nałożyć na posypaną bułką tartą ciasto i wszystko dokładnie zlepić. Zlepione przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje i udekorować pokrojoną wcześniej papryką oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów