Strudel szpinakowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3360
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g mrożonego szpinaku
- 15 g sera feta
- 3 łyżki oleju
- 2 dymki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 czerwona papryka
- pęczek zielonego koperku
- pęczek drobnego szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Koperek zielony posiekać drobno. Szpinak rozmrozić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Ciasto francuskie rozmrozić i rozłożyć na stole. Następnie wysmarować je masłem i posypać bułką tartą. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać rozmrożony szpinak, pokrojony koperek i oprószyć pieprzem i solą. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do tego pokruszony na drobne kawałki ser feta i smażyć przez 1 minutę. Jajka roztrzepać widelcem w kubku i dodać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, smażyć przez 1 minutę. Usmażone składniki nałożyć na posypaną bułką tartą ciasto i wszystko dokładnie zlepić. Zlepione przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić na porcje i udekorować pokrojoną wcześniej papryką oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)