Kulki ziemniaczano-serowe z pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2548
Składniki:
- 40 g białego sera twarogowego
- 30 g czarnych oliwek w zalewie
- 5 pomidorków cherry
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka tartego chrzanu
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz wraz z pomidorkami. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i razem z serem twarogowym przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonych składników dodać gotowy chrzan oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wymieszać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Zeszkloną osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i uformować ręcznie małe kulki. Gotowe kulki dodać do całych pomidorków, po czym polać sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)