Krem z dyni, jabłek i batatów z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 643
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 60 ml śmietany 18%
- 6 kromek razowego chleba
- 2 bataty
- 2 słodkie jabłka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka suszonego maku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka oraz bataty umyć i odsączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Bataty obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do jabłek w rondlu. Dodać do tego miąższ z dyni. Całość zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały, zasypać cukrem brązowym i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, wlać do tego śmietanę i ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Chleb razowy lekko zrumienić na rozgrzanej patelni
bez tłuszczu i dodać go do zupy. Wszystko posypać makiem i podawać do spożycia.
bez tłuszczu i dodać go do zupy. Wszystko posypać makiem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)