Krem z dyni, jabłek i batatów z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 269
Krem z dyni, jabłek i batatów z grzankami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 60 ml śmietany 18%
  • 6 kromek razowego chleba
  • 2 bataty
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka suszonego maku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka oraz bataty umyć i odsączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Bataty obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do jabłek w rondlu. Dodać do tego miąższ z dyni. Całość zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały, zasypać cukrem brązowym i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, wlać do tego śmietanę i ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Chleb razowy lekko zrumienić na rozgrzanej patelni
bez tłuszczu i dodać go do zupy. Wszystko posypać makiem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów