Papryka zapiekana z mięsem, orzechami i sosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1996
Składniki:
- 200 ml sosu chili
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 20 g mielonych orzechów włoskich
- 2 czerwone papryki
- 2 pomarańczowe papryki
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerwona sałata
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć do miski. Paprykę przekroić na połowy i usunąć nasiona. Mięso mielone przełożyć do kolejnej miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do mielonego mięsa. Wbić do tego jajko i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować małe kulki, obtoczyć je mielonymi orzechami i włożyć do przekrojonych papryk. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do miękkości mięsa. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę wraz z czerwoną sałatą. Sos chili przelać do małej miseczki i podawać razem z potrawą.
Komentarze (0)