Papryka zapiekana z mięsem, orzechami i sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1996
Papryka zapiekana z mięsem, orzechami i sosem
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml sosu chili
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 20 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerwona sałata
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć do miski. Paprykę przekroić na połowy i usunąć nasiona. Mięso mielone przełożyć do kolejnej miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do mielonego mięsa. Wbić do tego jajko i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować małe kulki, obtoczyć je mielonymi orzechami i włożyć do przekrojonych papryk. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do miękkości mięsa. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na tackę wraz z czerwoną sałatą. Sos chili przelać do małej miseczki i podawać razem z potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów