Warzywa z makaronem i serem w sosie jałowcowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2265
Składniki:
- 30 g makaronu jajecznego nitki
- 10 dag parmezanu w plastrach
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 bakłażan
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos jałowcowy:
- 250 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 ml słodkiego wina Madera
- 6 jagód suszonego jałowca
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego jałowca
Opis przygotowania:
Makaron jajeczny zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno.
Przygotować sos jałowcowy: mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Do zrumienionej mąki dodać masło i dokładnie rozprowadzić. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, mielony jałowiec i wymieszać. Do wymieszanych składników dodać pokrojone warzywa, wlać bulion warzywny oraz wino, dodać ziarna jałowca i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. W czasie duszenia całość mieszać drewnianą łyżką. Kiedy warzywa zmiękną, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym włożyć plastry parmezanu, przykryć i dusić do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do tego ugotowany wcześniej makaron jajeczny. Potrawę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos jałowcowy: mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Do zrumienionej mąki dodać masło i dokładnie rozprowadzić. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, mielony jałowiec i wymieszać. Do wymieszanych składników dodać pokrojone warzywa, wlać bulion warzywny oraz wino, dodać ziarna jałowca i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. W czasie duszenia całość mieszać drewnianą łyżką. Kiedy warzywa zmiękną, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym włożyć plastry parmezanu, przykryć i dusić do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do tego ugotowany wcześniej makaron jajeczny. Potrawę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)