Warzywa z makaronem i serem w sosie jałowcowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2265
Warzywa z makaronem i serem w sosie jałowcowym
fot. Seph Swain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu jajecznego nitki
  • 10 dag parmezanu w plastrach
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos jałowcowy:
  • 250 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 100 ml słodkiego wina Madera
  • 6 jagód suszonego jałowca
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego jałowca

Opis przygotowania:

Makaron jajeczny zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno.

Przygotować sos jałowcowy: mąkę przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Do zrumienionej mąki dodać masło i dokładnie rozprowadzić. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, mielony jałowiec i wymieszać. Do wymieszanych składników dodać pokrojone warzywa, wlać bulion warzywny oraz wino, dodać ziarna jałowca i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. W czasie duszenia całość mieszać drewnianą łyżką. Kiedy warzywa zmiękną, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym włożyć plastry parmezanu, przykryć i dusić do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i dodać do tego ugotowany wcześniej makaron jajeczny. Potrawę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów