Karczochy ze szpinakiem i melonem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2051
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 15 dag tartego sera żółtego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 karczochy
- 1 melon
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Szpinak rozmrozić, po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni razem z kminkiem i pokrojoną drobno papryką. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojonym melonem i cebulą . Wszystkie składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Karczochy pozbawić środka, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i napełnić wymieszanymi składnikami. Całość posypać tartym żółtym serem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiec na złoty kolor.
Komentarze (0)