Karczochy ze szpinakiem i melonem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2051
Karczochy ze szpinakiem i melonem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 15 dag tartego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 karczochy
  • 1 melon
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Szpinak rozmrozić, po czym zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni razem z kminkiem i pokrojoną drobno papryką. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojonym melonem i cebulą . Wszystkie składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Karczochy pozbawić środka, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i napełnić wymieszanymi składnikami. Całość posypać tartym żółtym serem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów