Knedle ze śliwkami i słodkim sosem sojowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3074
Składniki:
- 250 ml słodkiego, gotowego sosu sojowego Healthy Boy
- 2 łyżki kakao
- 1 kg śliwek
- sól
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Na knedle:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kg białego sera
- 1 jajko
- patyczki szaszłykowe
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, przekroić na połowy, pozbawić pestek, zasypać cukrem pudrem i odstawić na 15 minut. Ser biały przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, po czym dodać do niego mąkę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować ręcznie małe kulki, zrobić w nich otwory i nadziać śliwkami. Następnie kulki skleić i wrzucić na gotująca się, lekko osoloną wodę. Gotować do czasu, aż same wypłyną na wierzch, wówczas wyciągnąć, nabić na patyczki szaszłykowe i wyłożyć na talerz. Gorące posypać kakao i zalać gotowym słodkim sosem sojowym.
Komentarze (0)