Zupa krem z buraków czerwonych
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1299
Składniki:
- 4 buraki czerwone
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 l bulionu warzywnego
- pęczek świeżego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Tymianek umyć i odsączyć z wody. Buraki czerwone umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do kolejnego rondla wlać bulion warzywny, dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pokrojone ziemniaki oraz ugotowane wcześniej i pokrojone buraki. Następnie dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Wtedy wyciągnąć z tego ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, po czym wlać śmietanę i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i przelać do misek. Gotową zupę udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)