Zupa krem z buraków czerwonych

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 74
Zupa krem z buraków czerwonych
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 buraki czerwone
  • 2 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pęczek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Tymianek umyć i odsączyć z wody. Buraki czerwone umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do kolejnego rondla wlać bulion warzywny, dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pokrojone ziemniaki oraz ugotowane wcześniej i pokrojone buraki. Następnie dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Wtedy wyciągnąć z tego ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, po czym wlać śmietanę i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i przelać do misek. Gotową zupę udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów