Ciasto z czerwonych pomarańczy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2134
Składniki:
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki letniego mleka
- Na wierzch:
- 3 pomarańcze czerwone
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wymieszanej mąki wbić jajka, dodać masło, wsypać cukier, wlać letnie mleko, ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować wierzch: pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Pokroić je w cienkie plastry i pozbawić nasion. Następnie masło stopić z cukrem oraz wodą na rozgrzanej patelni, po czym dodać do tego pokrojone pomarańcze i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i razem z wytworzonym sosem przełożyć na ciasto.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piec na rumiany kolor. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.
Przygotować wierzch: pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Pokroić je w cienkie plastry i pozbawić nasion. Następnie masło stopić z cukrem oraz wodą na rozgrzanej patelni, po czym dodać do tego pokrojone pomarańcze i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i razem z wytworzonym sosem przełożyć na ciasto.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piec na rumiany kolor. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)