Ciasto z czerwonych pomarańczy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2134
Ciasto z czerwonych pomarańczy
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • Na wierzch:
  • 3 pomarańcze czerwone
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wymieszanej mąki wbić jajka, dodać masło, wsypać cukier, wlać letnie mleko, ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Przygotować wierzch: pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Pokroić je w cienkie plastry i pozbawić nasion. Następnie masło stopić z cukrem oraz wodą na rozgrzanej patelni, po czym dodać do tego pokrojone pomarańcze i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i razem z wytworzonym sosem przełożyć na ciasto.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piec na rumiany kolor. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów