Orzeszki makadamia w karmelu i czekoladzie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2595
Orzeszki makadamia w karmelu i czekoladzie
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g orzechów makadamia
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym wlać do tego 2 łyżki wody i ogrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru. Wtedy składniki wymieszać, zwiększyć ogień i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować do czasu utworzenia się karmelu. Do utworzonego karmelu dodać orzechy i razem gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na sito i przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać orzechy na sicie. Kiedy czekolada zastygnie, wszystko posypać cukrem pudrem i przełożyć do miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów