Orzeszki makadamia w karmelu i czekoladzie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2595
Składniki:
- 200 g orzechów makadamia
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym wlać do tego 2 łyżki wody i ogrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się cukru. Wtedy składniki wymieszać, zwiększyć ogień i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować do czasu utworzenia się karmelu. Do utworzonego karmelu dodać orzechy i razem gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na sito i przestudzić. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczoną polać orzechy na sicie. Kiedy czekolada zastygnie, wszystko posypać cukrem pudrem i przełożyć do miseczki.
Komentarze (0)