Babeczki czekoladowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1900
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g roztopionego masła
- 120 g cukru
- 100 ml letniego mleka
- 16 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g białej czekolady
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz zwykłym. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, dodać roztopione masło i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie wsypywać stopniowo wymieszane składniki z mąką, cały czas miksując. Po zmiksowaniu przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Polać nią upieczone babeczki i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Białą czekoladę również połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do kolejnego rondla, rozpuścić na płynna masę na małym ogniu, po czym łyżeczką nałożyć na całość.
Podawać po zastygnięciu białej czekolady.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Polać nią upieczone babeczki i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Białą czekoladę również połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do kolejnego rondla, rozpuścić na płynna masę na małym ogniu, po czym łyżeczką nałożyć na całość.
Podawać po zastygnięciu białej czekolady.
Komentarze (0)