Zupa krem z kalafiora
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1561
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 kalafior do 1,2 kg
- 1 cebula
- 0,5 szklanki startego parmezanu
- sól
- pieprz kolorowy do dekoracji
- pieprz czarny mielony
- pieczywo Wasa
Opis przygotowania:
Kalafiora oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego różyczki kalafiora, gałązki świeżego tymianku i całość zalać bulionem warzywnym. Następnie wszystko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym usunąć z tego gałązki gotowanego tymianku, a resztę dokładnie zmiksować mikserem.
Mleko przelać do kubka, wsypać do niego tarty parmezan i dobrze wymieszać, po czym przelać do gotowanej zupy. Zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem czarnym, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Gotową zupę posypać kolorowym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i podawać z pieczywem Wasa.
Mleko przelać do kubka, wsypać do niego tarty parmezan i dobrze wymieszać, po czym przelać do gotowanej zupy. Zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem czarnym, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Gotową zupę posypać kolorowym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i podawać z pieczywem Wasa.
Komentarze (0)