Frytki po meksykańsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2352
Frytki po meksykańsku
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g chipsów z tortilli o smaku serowym
  • 15 g tartego sera cheddar
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Chipsy z tortilli pokruszyć na drobne kawałeczki i wymieszać z tartym serem cheddar. Jajka roztrzepać widelcem w misce ze szczyptą soli oraz pieprzu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki i dokładnie wymieszać, aby się namoczyły. Namoczone ziemniaki obsypać pokruszonymi chipsami z serem, po czym wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do potrawy wraz z osączonymi z zalewy i pokrojonymi czarnymi oliwkami. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.

1 komentarz

Prosty i chyba ogromnie smakowity przepis. Szkoda, że nie podajesz jak długo należy smażyć jedna partie ziemniaczków... al dente?

Podobne przepisy