Cannoli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2068
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina Marsala
- Na wypełnienie:
- 400 g sera ricotta
- 200 g gorzkiej czekolady
- 20 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 1 białko jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem oraz mielonym cynamonem, wbić jajko, dodać żółtko i masło, po czym wlać do tego wodę, ocet oraz wino czerwone, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Rozwałkowane pokroić w ukośne kształty i nawinąć je na drewniane kołeczki o grubości palca wskazującego. Zawinięte ciasto wraz z kołeczkami włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć z tłuszczu, zdjąć z kołeczków i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: kandyzowaną skórkę cytrynową sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki. Ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, dodać białko jajka i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać osączoną z wody kandyzowaną skórkę cytrynową i pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i napełnić tym upieczone wcześniej ciasto.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Przygotować wypełnienie: kandyzowaną skórkę cytrynową sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki. Ser ricotta przełożyć do miski, wsypać do niego cukier, dodać białko jajka i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać osączoną z wody kandyzowaną skórkę cytrynową i pokruszoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i napełnić tym upieczone wcześniej ciasto.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (0)