Sałatka z surowych buraczkow czerwonych

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1879
Sałatka z surowych buraczkow czerwonych
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 czerwone buraczki
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki pistacji
  • 2 łyżki octu sherry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
  • 1 łyżeczka mielonego estragonu
  • 1 szalotka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Buraczki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Szalotkę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych buraczków. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników wraz z musztardą Dijon. Wlać do tego oliwę z oliwek i ocet sherry, doprawić do smaku szczypta soli, cukru, pieprzem, mielonym estragonem, kolendrą i koprem, po czym dodać do tego pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów