Sałatka z surowych buraczkow czerwonych
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1879
Składniki:
- 3 czerwone buraczki
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki pistacji
- 2 łyżki octu sherry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
- 1 łyżeczka mielonego estragonu
- 1 szalotka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- cukier
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Buraczki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Szalotkę obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i dodać do startych buraczków. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników wraz z musztardą Dijon. Wlać do tego oliwę z oliwek i ocet sherry, doprawić do smaku szczypta soli, cukru, pieprzem, mielonym estragonem, kolendrą i koprem, po czym dodać do tego pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)